El projecte Begues Cittaslow

Begues Cittàslow:  El projecte

 

QUÈ ÉS CITTASLOW? : CONCEPTES BÀSICS

Història
El 1986 Carlo Petrini funda a Itàlia el moviment Slow Food per lluitar contra la uniformització dels gustos, la mala qualitat del menjar ràpid producte de la globalització i la “cultura” McDonald’s. Aquest mateix any, a París, es constitueix oficialment el moviment Slow Food mitjançant la redacció d’un manifest signat per delegats de 15 països.

Després, l’any 1999, el moviment Slow s’amplia al conjunt de la ciutat i dels problemes urbans, i es crea la Xarxa International Cittaslow, que aplega actualment a 176 poblacions de menys de 50.000 habitants de 27 països.  El moviment Cittaslow proposa un enfocament nou sobre la ciutat i sobre el seu desenvolupament, basat en la qualitat de vida de les persones. En comptes de propiciar la velocitat, el creixement, els intercanvis estrictament funcionals i en general mercantils, elogia la serenor, permetent que els seus habitants puguin trobar el temps per gaudir del seu espai vital, crear nous espais propicis per a les relacions humanes, per a la reflexió, per a tota classe d’accions i reflexions difícils de concretar ràpidament, entre la urgència i l’estrès. Així, el moviment Slow que va començar interessant-se en l’alimentació, es va ampliar a la ciutat, però també a altres àmbits com el turisme, l’educació, la cultura i fins i tot el sexe!

En què consisteix una ciutat lenta?

El manifest CittàSlow es compon de setanta recomanacions i obligacions a complir per les poblacions que vulguin formar part de la Xarxa Internacional Cittàslow, entre els quals destaquen els següents:  

 ·      L’aplicació d’una política mediambiental basada en promocionar tècniques de recuperació i reciclatge dels residus.

·        La política urbanística ha de servir per millorar el territori, no per ocupar-lo.

·         L’ús dels avenços tecnològics per a la millora de la qualitat del medi ambient i nuclis urbans.

·         La promoció de la producció i ús de productes alimentaris obtinguts mitjançant tècniques naturals i compatibles amb el medi ambient, sense incloure els productes transgènics i implantant, si escau, serveis propis de defensa i desenvolupament de produccions autòctones.

·       La potenciació de les produccions autòctones vinculades al territori: es mantenen les tradicions més ancestrals i es promociona la relació entre els consumidors i productors de qualitat.

·         La potenciació de l’hospitalitat i convivència entre els habitants i turistes.

·       La conscienciació tant dels habitants com dels operadors turístics sobre el que significa el fet de viure en una ciutat slow i les seves repercussions, dedicant especial atenció a la sensibilització dels joves mitjançant plans de formació específics.

·         La població de les ciutats de la xarxa no pot ser superior a 50.000 habitants.

L’adhesió a la Xarxa Internacional Cittaslow podria implicar millores concretes de la qualitat de vida de les persones, com ara:

 – Medi ambient: instauració de controls de la qualitat de l’aire; plans de reducció del soroll ambiental; polítiques de reducció dels consums energètics; reducció dels residus i desenvolupament de programes de reciclatge amb la incorporació de noves tecnologies.

 –Infraestructura i serveis: desenvolupament d’àrees verdes i zones d’esbarjo; accessibilitat garantida a persones discapacitades; banys públics de lliure accés; horaris municipals coherents; desenvolupament de carrils-bici; priorització dels transports col·lectius i altres mitjans no contaminants; augment de les zones de vianants; neteja de la via pública.

 –Urbanisme: plans de rehabilitació d’edificis històric; revitalització del patrimoni històric urbà evitant la construcció de noves edificacions; utilització de noves tecnologies per a la gestió urbana.

 –Valorització dels productes locals: creació de “mercats de productes locals”; segells de qualitat per a l’agricultura orgànica; millora de la qualitat de l’alimentació als menjadors escolars; suport a les manifestacions culturals tradicionals; preservació i desenvolupament dels costums i productes locals;  exclusió dels organismes genèticament modificats (OGM).

 –   Hospitalitat i comunitat: instal·lació de senyalització internacional; recorreguts turístics guiats; foment de la convivència i el civisme; desenvolupament d’una veritable democràcia participativa.

 –  Sensibilització: presència del logotip “Cittaslow” en tots els documents oficials; cursos d’educació del gust a les escoles, promoció de programes com ara activitats recreatives per a la família, o visites a domicili per la gent gran i els malalts.

BEGUES CITTASLOW: OBJECTIUS A ASSOLIR

 El poble de Begues ha iniciat un procés per tal d’integrar-se en la Xarxa International Cittaslow amb els següents objectius:

 –     Establir les bases per mantenir i preservar allò que caracteritza a Begues com a poble, i així afavorir la identitat local.

    Establir una visió compartida per la ciutadania que pugui servir de referència per a les futures actuacions polítiques, econòmiques i socials a desenvolupar en el poble. Al mateix temps, integrar i fomentar el desenvolupament d’aquelles actuacions que ja existeixen i són coincidents amb els seus valors i principis.

        Protegir i millorar la qualitat de vida dels beguetans i beguetanes, cercant establir un equilibri entre tradició i modernitat.

      Reforçar les relacions ciutadanes generant nous espais de treball comunitari i enfortint el sentiment d’identificació de la població amb el municipi i la seva comunitat.

         Millorar el posicionament del poble, donant-li projecció local, nacional i internacional.

   Contribuir al desenvolupament econòmic local amb el foment d’iniciatives turístiques, de restauració, de comerç, d’artesania i/o agrícoles  que cerquin el respecte pel l’entorn natural i per les persones i que puguin representar la promoció dels recursos locals.

Anuncis

2 pensaments sobre “El projecte Begues Cittaslow”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc del procés participatiu

%d bloggers like this: