El procés participatiu

BEGUES CITTASLOW: UN PROCÉS COMPARTIT

El moviment Cittaslow posa en el centre de la seva acció a les persones i la millora de la seva qualitat de vida com a leitmotiv de la ciutat. Les persones esdevenen així la finalitat última de la Cittàslow. Però al mateix temps, les persones també són els subjectes que han de portar a terme la transformació, generant un model alternatiu a la ciutat globalitzada. Segons això, la definició d’un model de futur per a Begues com a Cittaslow, havia de se ineludiblement el fruit d’un procés compartit per la ciutadania.

Per aquest motiu un dels eixos fonamentals d’aquest projecte és el de promoure la participació i implicació de la ciutadania en el mateix. En aquest sentit, l’Ajuntament de Begues, a través de la seva Regidoria de participació Ciutadana, ha posat en marxa un procés participatiu amb l’objectiu principal de definir i dotar de contingut una proposta de desenvolupament estratègic i de model de poble basada en els principis del moviment Cittaslow, amb el concurs dels veïns i veïnes i dels agents socials, econòmics, tècnics i polítics de Begues.

 Per assolir aquesta fita el procés participatiu es planteja assolir els següents objectius operatius:

a)     En primer lloc s’aspira a crear les condicions adequades per generar un estat d’opinió i un debat públic sobre la qüestió entre la població. Per assolir aquesta fita cal oferir informació a la població, sobre el moviment Cittaslow, així com sobre experiències d’organització econòmica, social i mediambiental que puguin ser alternativa al model actual.

b)    En segon lloc es preveu recollir l’opinió i propostes dels ciutadans i ciutadanes per tal de definir els objectius, característiques i accions a integrar en el model de Cittaslow a adoptar pel municipi.

c)     En tercer lloc, es preveu comptar amb el concurs de la ciutadania per a planificar i programar el model de Cittaslow definit conjuntament.

d)    En darrer terme es preveu realitzar un retorn dels resultats del procés a la ciutadania, un cop estigui finalitzat.

 

Els mecanismes i espais de participació dissenyats i disposats per donar resposta a aquestes fites són els següents: 

Espais d’Informació i comunicació

 

La participació ciutadana requereix d’un procés d’informació i comunicació que té la intenció que els ciutadans coneguin mínimament els continguts d’allò sobre el que s’ha de treballar, així com per fer arribar la informació i documentació que es va generant com a resultat del procés. Els espais i suports destinats a tal efecte són:

   El Butlletí de Begues

   Presentació pública del procés a la ciutadania

   Cartells informatius de les sessions participatives

   Punt d’Informació Juvenil

   Ràdio local http://www.radiobegues.cat/

   Blog del procés https://beguescittaslowproces.wordpress.com/

   Pàgina web municipal http://www.begues.cat

   Twitter @BeguesCittaSlow

Facebook https://www.facebook.com/pages/Begues-Citt%C3%A0slow/230426310479655

   Correu electrònic beguescittaslow@gmail.com

 

 

Espais per a la participació

 

El procés participatiu Begues Cittaslow s’estructura en diferents espais oberts a la participació dels ciutadanes i ciutadanes, amb l’objectiu de promoure la reflexió i el debat, així com recollir idees, opinions i propostes, que siguin concretades en actuacions programades i prioritzades. Els principals espais oberts a la participació són:

 

Fase de difusió, reflexió i debat

 

      Sessió informativa adreçada a ciutadanes i ciutadans, representants d’entitats, agents socials i econòmics, personal tècnic municipal i representants públics de l’Ajuntament, per donar a conèixer el procés Begues CittàSlow  i els espais oberts a la participació de la ciutadania per intervenir-hi.

         Enquesta de percepció on-line adreçada a la ciutadania, per tal de conèixer el posicionament de la ciutadania envers els principis del moviment CittàSlow i com aplicar-los a Begues.  L’enquesta online és accessible al següent enllaç https://docs.google.com/forms/d/184guEzhViE_5I67Hh7oXjFgmSK-To6dqKYH3LwXisUg/viewform 

          Xerrades-debat amb experts i/o sessions de cine-fòrum, per tal de donar a conèixer el Moviment Slow des de diferents perspectives, així com experiències d’organització econòmica, social, urbanística i mediambiental que puguin ser alternativa al model actual.  Les xerrades debat es complementen amb sessions participatives que tenen com a objectiu explorar la possibilitat d’aplicar a Begues les experiències exposades.

          Projecte “Somiar el poble” amb el Consell d’Infants. Amb l’objectiu d’incorporar els infants i les seves famílies al procés Begues CittàSlow, des de l’Ajuntament de Begues s’ha definit un encàrrec per tal que les nenes i nens del municipi imaginin com seria els seu poble si ens basem en els principis del Moviment Città Slow.

La informació generada en els diferents espais presencials i virtuals de debat, amb el projecte Somiar el poble i amb l’enquesta de percepció serà sistematitzada per l’equip tècnic extern per tal d’elaborar un document recull dels principals posicionaments expressats. El document també inclourà una proposta tècnica de l’objectiu principal a assolir (VISIÓ) amb el Projecte de Cittaslow, establint allà on es vol arribar en un futur proper, així com una proposta de línies estratègiques a desenvolupar.

 Fase de definició i programació del model Begues CittàSlow

 

       Taller ciutadà per elaborar propostes d’acció. Sessió de treball amb la ciutadania, a celebrar el dia 29 de juny. L’objectiu de la seva realització és elaborar propostes d’actuació que dotin de contingut el projecte Begues Cittaslow i configurar Grups de Treball per a dur-les a terme.

Els resultats que puguin esdevenir de la sessió participativa en forma de propostes d’actuació, hauran d’estar inclosos dins de la lògica de la Cittàslow i dels criteris establerts per la Xarxa Internacional Cittàslow.

 

       Treball dels Grups de Treball. Els diferents Grups de Treball constituïts de manera voluntària per ciutadans i ciutadanes que es generin per tal de treballar les accions proposades es reuniran periòdicament per tal de coordinar la seva acció. Els Grups de Treball restaran oberts a la incorporació de totes les persones del poble interessades en desenvolupar els diferents àmbits de treball del Pla d’Acció del Projecte Begues Cittàslow.

Fase de retorn

 

     Jornada ciutadana de retorn. Sessió de retorn de resultats un cop finalitzat el procés per exposar públicament el contingut del Projecte Begues CittàSlow.

 

El següent gràfic recull tots els espais i accions del procés:

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc del procés participatiu

%d bloggers like this: